A gobelin művészete

A kis csoda, amit gyakran emlegetünk úgy, hogy „az élet gazdag gobelinje”, jól leírja az élet vibrálását. A gobelin egy páratlan közeg, falra függesztett ragyogó képként funkcionáló szövet, amely megörökíti az alakot, a formát, a színt és a textúrát. E művészeti forma sok antik példája olyan friss és eleven ma is, mint amikor évszázadokkal ezelőtt először készült el.

 

Az évezredek során a gobelinkészítés művészete átszőtte a legkülönbözőbb kultúrákat szerte a világon. Európában a gobelin egészen a középkorig visszanyúló, hosszú múlttal bír, amikor a kárpitokat összekapcsolták gyakorlati, társadalmi és esztétikai szerepekkel. A gobelinek segítettek távol tartani a huzatot a hideg középkori várakban és főúri termekben, valamint megosztották a mondák, az erkölcs és a vallás történeteit azokban az időkben, amikor kevés ember tudott olvasni.

 

Míg a kivitelezés természete, valamint a felhasznált témák és anyagok az egyes kultúrák között és az idő múlásával változnak, a gobelinszövés folyamata nagyrészt változatlan maradt az ezredfordulóra. A szövéssel összekapcsolódó szálak által a művész képes kialakítani formákat egyedi végeredményekkel, és előállítani képeket a szövet dimenziójában – ez nagyon különbözik egy festménytől vagy egy fényképtől.

 

A festészet, a szobrászat és az építészet mellett a gobelin továbbra is az egyik legfontosabb a vizuális művészetek között – még ma is virágzik, hiszen művészek új nemzedékei használják e közeget kortárs dizájnok alkotására.

 

A gobelin művészete

 

© Gobelintáska.hu - minden jog fenntartva!
Az oldalon publikált anyagok, fotók szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges!

Webáruház készítés