A gobelin története

Hogy feltárhassuk a gobelin történetét az Egyesült Királyságban, fel kell fejtenünk e nemzet múltjának szálait. A középkorban dekoratív gobelineket használtak falikárpitokként, hogy derűsebbé tegyék, valamint szigeteljék a nyirkos és hideg épületeket. A faliszőnyegek szállíthatósága különösen hasznos volt a királyi család tagjai és a nemesség számára, hiszen rendszeresen költöztek egyik lakóhelyről a másikra.

 

Értelemszerűen a gobelin az, amely emléket állít az angol történelem talán leginkább sorsdöntő eseményeinek - Hódító Vilmos inváziójának 1066-ban és Harold király halálának a hastingsi csatában. Valószínűleg az 1070-es években Odo, Bayeux püspöke, Vilmos féltestvére rendelte meg - propagandaként, hogy támogassa Vilmosnak az angol korona megszerzésére irányuló igényét. A Bayeux-i falikárpit eredetileg több, mint 70 méter hosszú volt.

 

A Tudor uralkodó, VIII. Henrik a falikárpitok szenvedélyes gyűjtője volt, melyeket gazdagságának, hatalmának és politikai ambíciójának demonstrálására használt. Miután szakított Rómával és kinevezte magát az Anglikán Egyház vezetőjévé, egyre inkább bibliai témákat választott termei díszítésére. Az 1547-ben bekövetkezett halálakor már csaknem 2500 darabból álló gyűjteménnyel rendelkezett.

 

A királyi család kapcsolata a gobelinnel folytatódott az Erzsébet-korban Mária skót királynő révén. Amíg Skócia királynője volt, a lelkes varrónő Mária szívesen hímzett a tanácsülések közben, de így maradt ez I. Erzsébet általi 19 évig tartó bebörtönzése alatt is. Mária ekkor készítette a legtöbb gobelinjét, amelyek közül sok máig fennmaradt. Nem meglepő, hogy Mária sok kárpitján egyszerű jelenetekben álcázott politikai üzeneteket rejtett el. Az egyik legismertebb, a "Catte and Mouse", melyen a vörös hajú I. Erzsébet egy nagy vörösessárga macskaként látható, Mária pedig mint egér, az ő játékszere.

 

A gobelin története

© Gobelintáska.hu - minden jog fenntartva!
Az oldalon publikált anyagok, fotók szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges!

Webáruház készítés